poniedziałek, 17 listopada 2014

10 produktów, które pomoże Ci schudnąć


1. Migdały
Migdały są pełne błonnika i białka, zwiększają poziom przeciwutleniaczy we krwi oraz zawierają witaminy E i kwasów tłuszczowych Omega 3. Ale to dopiero początek korzyści ze spożywania migdałów. Świetnie regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają uczuciu łaknienia, a także posiadają właściwości spalające tłuszcz w ludzkim ciele, zmniejszając jednocześnie wchłanianie tłuszczu.


2. Jajka
Jajka to jedno z lepszych źródeł białka, aminokwasów – białka jaj kwasów tłuszczowych Omega 3 pomagających pozbyć się cholesterolu. Zwłaszcza żółtko i zawarta w nim lecytyna, która rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, uniemożliwiając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń. Jedząc jajka będziecie czuli się o wiele mniej głodni w ciągu dnia, ponieważ są bogate w białka i zdrowe tłuszcze. Na dobry początek możecie zrobić omlet lub sałatkę z warzywami. Oczywiście ilość spożywania jajek powinna być ograniczona, a przynajmniej żółtek, które w przeciwieństwie do białka jaj mają siedmiokrotnie większą ilość kalorii (350kca/100g).




3. pieprz Cayenne
Pieprz Cayenne bardzo dobrze radzi sobie z trudnymi do strawienia, zalegającymi w żołądku pokarmami, przyczynia się do zwalczania otyłości (zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej) oraz przyspieszając spalanie kalorii. Obniża poziom lipidów we krwi.



4. Jabłka
Duże jabłko może zawierać nawet 5 gramów błonnika, 85% to woda, która pomaga poczuć się pełnym. Skórka jabłka to także kwercetyna - przeciwutleniacz zwalczający niektóre rodzaje nowotworów, zmęczenie, wspomaga układu odpornościowy oraz zwiększa liczbę mitochondriów. Polecamy szczególnie chipsy jabłkowe, jako niezwykle zdrowe przekąski.



5. Jagody
Jagody natomiast znane są, jako jedno z najpotężniejszych źródeł natury przeciwutleniaczy, dzięki której można uzyskać o wiele lepsze wyniki z treningu poprzez poprawę przepływu i ciśnienia krwi. Według badań jagody i duża ilość polifenoli – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych. Warto, więc dodać jagody do koktajli i jogurtów odchudzających.


6. Rukola i szparagi
Rukola jest bardzo niskokaloryczna i lekkostrawna, a wysoka zawartością błonnika zapewnia uczucie sytości. Jest obfita w witaminę K i żelazo. Natomiast szparagi są sycące, a zawarta w nich asparagina (alkaloid) obniża ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca i bezpośrednio wpływa na komórki tłuszczowe rozkładając je.  


7. Jogurt
Jogurty z probiotykami pomoże wam utrzymać zdrowy układ pokarmowy, co przekłada się na zmniejszą ilość występowania gazów, wzdęć i zaparcia. Probiotyki to nic innego jak bakterie, które usprawniają proces trawienia.



8. Awokado
Jeden z najlepszych, naturalnych spalaczy tłuszczu. Regularnie spożywanie awokado zwiększa metabolizm oraz blokuje hormony odpowiedzialne za gromadzenie się tkanki tłuszczowej.


9. Łosoś
Łosoś to doskonałe prawdopodobnie najlepsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3, które wspomagają spalanie tłuszczu (przyspiesza metabolizm).  Jest doskonałym źródłem białka, a także pobudza do pracy hormon tarczycy.



10. Komosa ryżowa
Jest doskonałym źródłem wapnia i zdrowych tłuszczy jednonienasyconych. Dobrze łączy się z potrawami o innych smakach.  Kwasy Omega 3 oraz kwas alfa linolenowy wspomagają pracę układu krążenia przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz